אי הגשת דוח שנתי למס הכנסה

בישראל חייבים בעלי עסקים ועצמאים להגיש דו"ח שנתי על ההכנסות שלהם למס הכנסה. במקרים מסוימים, מחויבים בכך גם שכירים. במידה והדו"ח לא מוגש בזמן או בכלל, צפוי הנישום לעיצומים, כגון קנסות ואף יותר מכך.

כל אחד ואחת מאיתנו צריכים לשלם מס על הכנסותינו, כפי שהוא נקבע על ידי רשות המסים, בהתאם לגובה ההכנסה. זאת, בניכוי ההוצאות, ההיטלים השונים ששילמנו (מס בריאות, ביטוח לאומי) ונקודות זכות.

הגשת הדו"ח השנתי מתבצעת בדרך כלל בחודשים אפריל עד מאי ואי הגשת הדו"ח בזמן מהווה עברה פלילית ועלולה לגרום להטלת קנסות גבוהים על הנישום, לכן במקרים אלו מומלץ להתייעץ עם עורך דין. יותר מזה: במידה ורשויות המס חושדות שמדובר בהעלמת מס בהיקף גבוה ובמכוון, הן עלולות אף לדרוש עונש מאסר ארוך. כמה ארוך? החל בשנה, במקרים "פשוטים" ועד חמש או שבע שנים, אם מדובר בהעלמות מכוונות, חוזרות ונשנות.


עורך דין לדיני מיסים מוצאים רק באתר B144


מה קורה אם לא מגישים דו"ח שנתי בזמן?

חובת ההגשה היא עד לתאריך 30 באפריל, בכל שנה. אם יש בכך צורך, יכול רואה החשבון לפנות לפקיד השומה ולקבל דחייה במועד ההגשה. בכל מקרה, דבר זה חייב להיות מתואם עם הרשויות. אם פקיד השומה לא מקבל את הדו"ח בזמן, הוא יכול לעשות אחד משני הדברים הבאים, או את שניהם:

  1. בהליך אזרחי, הוא עלול להטיל על בעל העסק או על החברה קנס שגובהו מחושב על פי כל חודש איחור בהגשת הדו"ח. הקנס יכול להגיע לכדי אלפי שקלים בחודש והוא ניתן כמעט באופן אוטומטי. הוא לא מונע הגשת כתב אישום פלילי, במקרה והוא לא משולם או במידה שכפי שאמרנו, מס הכנסה סבור שההפרה מכוונת ומיועדת להתחמק מתשלומי מס.
  2. פקיד השומה עלול לקבוע את שומת מס הכנסה באופן שרירותי, על פי ראות עיניו. השומה הזו היא תמיד גבוהה, ובהחלט לא משתלמת לנישום.

מה קורה אם הוגש דו"ח שיש עליו מחלוקת?

הדו"ח צריך להיות תקין ונכון. אם יש בו בעיות, גם אם הן בעיות טכניות, הן עלולות להתקבל בצורה לא טובה על ידי הרשויות, ולהיחשב לעברות, שעלולות לגרור הליך פלילי. במקרים מסוימים תתכן בהחלט מחלוקת בין הנישום או בא כוחו – רואה החשבון – בדבר מה יכול להיחשב למשל כהוצאות, אבל זה נושא לדיון: פקיד השומה יכול לקבל את ההוצאה (או להפחית הכנסה) או לדחות אותה, אבל אז ברור לשני הצדדים שיש מחלוקת, ולא ניסיון להעלים מס. במקרה כזה אפשר לצורך לפנות לבית משפט לשם קבלת הכרעה, כפי שנעשה כבר לא פעם, ולא מדובר בעברה פלילית.